Laddar Event

Nyårskonsert

Edvard Grieg: Fra Holbergs tid
Joseph Haydn: Nelsonmässan

1884 hade det gått exakt 200 år sedan den norsk-danske dramatikern Ludvig Holberg föddes. För att fira detta beställde hans födelsestad Bergen ett nytt verk av en annan berömd bergensare, Edvard Grieg. Denne skapade en svit av stiliserade danser som han föreställde sig att de kunde ha klingat på Holbergs tid. Sviten är samtidigt vemodig och elegant, ljus och livsbejakande virtuos – riktig nyårsmusik.

När Joseph Haydn skrev en ny mässa 1798 stod han på höjden av sin berömmelse. I sin verkförteckning kallade Haydn stycket ”Missa in Angustiis” (”Mässa i orostid”). Samma dag som mässan framfördes första gången fick Haydn veta att Napoleon lidit ett stort nederlag vid slaget om Nilen och besegrats av Englands store sjöhjälte Horatio Nelson därför började mässan kallas för ”Nelson-mässan”.

Christopher O’Regan nyårstal
Henriikka Gröndahl sopran