Oskar Lindberg: Requiem

Evenemang Taggar:
, , , , , , ,

+ Google Map

Oskar Lindberg: Requiem, Björn Hallman: Konsert för orgel och orkester (uruppförande)

Att skriva ett riktigt, äkta och gripande requiem har i århundraden varit många tonsättares hemliga eller klart uttalade dröm. Under somrarna 1921-1923 förverkligade dalkarlen Oskar Lindberg sin vision i ett requiem som är mycket personligt och klangfullt.  Dalarnas stora skogar, blånande berg och glittrande vattenytor får här form och ton. Musiken är fylld av vemod och tröst – en perfekt höstvision i praktfulla färger.

Lindberg var en mångfrestande person – han var organist, dirigent, lärare, koralboksredaktör, viltvårdare och en period chef för NK:s pianoavdelning. Men först och främst var han tonsättare med verk som Gammal fäbodpsalm och Pingst på sin verklista. Musik i de större formaten skrev han också, bland annat en opera och flera symfoniska dikter. Och ett requiem.

Björn Hallman (f 1944) var under många år kapellmästare vid Kgl Teatern/Operan. Han har skrivit musik i de mest skiftande genrer – operor, symfonisk musik, sånger, solo-konserter och filmmusik är några exempel.

Alexandra Büchel sopran
Ingrid Tobiasson alt