Det händer i Barnsley – Storkyrkans ungdomskör på turné

Barnsley Youth Choir firade sitt 10-årsjubileum och Storkyrkans ungdomskör var där och konserterade.

Barnsley, en stad mitt ute på den engelska landsbygden, omgiven av rullande gröna kullar och stundom tät lövvegetation. Staden har ett ganska ledsamt och slitet centrum men som det ändå byggs på. Där ser människor också ganska slitna ut men man håller ändå om varandra och håller i hand. I gallerian är kafét fullsatt med mestadels äldre människor som samtalar ivrigt. Det är förmiddag på en vardag och det är väldigt mycket rörelse på själva huvudgatan. Marknaden på torget är igång, och folk möts upp. En man i 45–50-års åldern spelar hårdrock på gitarr med förstärkare så det ekar mellan husväggarna.

I denna stad, som tidigare hade sin försörjning från gruvindustrin, har det blivit något helt annat nämligen call-centers, kaktillverkningsindustri och postorderföretag. Jobben har inte räckt till och man räknar med att vart fjärde barn lever under fattigdomsstrecket. Man lider också av att många ungdomar slutar skolan vid 16 års ålder. Man får alltså inte upp utbildningsnivån och kan attrahera avancerade yrken till regionen. Enligt en taxichaufför som jag talade med refererade han till uttrycket ”old traditional ways” när han talade om värderingar och syn på arbete som sitter i över generationerna. Det är alltså  svårt att bryta det som varit med något nytt. Det är ett extremt utsatt område där 70% röstade för att lämna EU, vilket i sig är väldigt intressant.  Veta mer om Barnsley – se  längst ned för länkar.

Mat Wright och Keith Norton startade tillsammans Barnsley Youth Choir för tio år sedan. Man startade verksamheten med en kör men intresset blev så stort att det ledde till att flera körer snart startades upp.

Mat Wright, konstnärlig ledare för Barnsley Youth Choir, har arbetat i många år inom skolväsendet i olika roller som Advanced Skills Teacher, vice rektor, konsult och rådgivare. Mat arbetar just nu med att överse och förbättra 23 skolor i området.

Tony Margeta och Mat Wright träffades när de båda satt i samma jury vid en körtävling i Calella, Barcelona, 2015. De upptäckte snart att de hade många gemensamma nämnare och ett utbyte mellan Barnsley Youth Choir och Storkyrkans ungdomskör (fd Adolf Fredriks Musikklasser) påbörjades. Körerna har besökt varandra tidigare och har idag ett nära samarbete. Just denna gång var det alldeles speciellt nämligen: Barnsleys Youth Choirs 10-årsjubileum.

Onsdag
Storkyrkans ungdomskör mötte upp på onsdagsmorgonen kl. 5.50 på Arlanda. Efter lite förseningar landade kören med ackompanjatören Mattias Wager, dirigent Tony Margeta och medföljande föräldrar i Manchester. Luke Mather, som är involverad som dirigent och körledare i flertal körer i Barnsley Youth Choir, mötte upp och guidade oss genom Manchester till katedralen. En spontan sångstund uppstod i S.t Anne’s Church på vägen. Snart på bussen och ut från staden. Yorkshire öppnade upp sig. Gröna ängar, små byar, stenmurar, böljande landskap och efter antal timmar ankom vi till Barnsley. En snabb incheckning och vi fördes till en replokal. Det var nu 12 timmar sedan vi var på Arlanda och nu var dags för repetition tillsammans med Barnsley Youth Choir, nedan kallad BYC.

BYC startades som en kör, men vartefter åren har gått har de blivit sju stycken körer under själva namnet.  För att särskilja körerna åt så har man valt att göra tillägg efter namnet som t ex Children’s Choir Central, Senior Choir osv. Så här ser strukturen ut hos BYC. https://www.barnsleyyouthchoir.org.uk/choirs Med som systerorganisationer finns även två andra körer: en som vänder sig till väldigt små barn och en för vuxna. Under jubileet fanns även en Alumni kör aktiv med ca 150 förra detta medlemmar.

BYCs repertoar består i huvudsak av pop-gospel-spiritual, detta för att fånga barnen i musik de känner igen. Som kontrast samarbetar man med andra körer som har annan repertoar. Det är här STUK och Aurin Choir kommer in.  Detta gör att man utbildas i musik genom möten. Här går det att se ett smakprov från repetition av I am the greatest med 600+ körsångare, solister från BYC och solist Paul Phoenix under ledning av Mat Wright.

Åter till repetitionen. Det var fullt och det var trångt, men vilken sånglust. Mat Wright, Tony Margeta och Luke Mather repeterade igenom materialet med körerna. Det rundandes av vid 21-tiden. Värdfamiljerna och föräldrarna kom och hämtade upp barnen.

Torsdag
Morgonen startades med workshops:
Tony Margeta – The Swedish Choral Tradition.
László Durányik – The Kodaly System
Paul Phoenix – How to engage an audience.

Därefter åktes det snabbt till den stora arenan. Där började repetitionen med Storkyrkans ungdomskör som snart blev det repetition med Gala Massed Rehearsal 600+ sångare

Avslutning 21:00. Barnen hämtades och vi andra åkte till hotellet.

Barnen skjutsades in varje morgon vid 8-tiden och hämtades upp av värdfamiljerna runt 21-tiden på kvällarna.

Fredag:
Fm startade tidigt med repetition, lunch och konsert klar 15.30:
13.30-15.30 BYC10 Children’s Choir Concert
17.10 – 18.00 Rehearsal of joint pieces
19.00-21.00  BYC10 International Youth Choir Concert

Lördag:
Förmiddagen började med repetition med alla körer. Därefter delades presenter ut till ledarna för volontärerna, dirigenterna, orkestern m fl.

Innan den sista konserten hade Storkyrkans ungdomskör och The National Youth Choir Great Britain Fellows en fantastisk sångstund uppe i korridoren utanför omklädningsrummen. Därefter var det raskt ned till den sista konserten.

15.00-17.00 BYC10 Gala Massed Choir Concert

Förutom BYC dirigenter Mat Wright, Eleanor Wright, Luke Mather,  var följande med konserterna:

 • Paul Phoenix (ex-Kings Singer)
 • Steven Roberts (GB)
 • László Durányik (HUN)
 • Tony Margeta (SWE)
 • The Stockholm Youth Cathedral Choir (SWE)
 • The Aurin Choir (HUN)
 • The National Youth Choir of Great Britain Fellowship
 • Honley Male Voice Choir (GB)
 • Barnsley Singers
 • BYC Senior Choir
 • BYC Alumni ( a new group of around 150 former members)
 • BYC Intermediate Choir
 • BYC Children’s Choir Central
 • BYC Children’s Choir West
 • BYC Children’s Choir East
 • BYC Junior Choir
 • Christa Ackroyd presenterade

 

Söndag:
Vid 11.30-tiden kom värdfamiljerna inkörandes med barnen till parkering utanför hotellet där hyrbussen snart skulle avgå till Manchester.

Besöket i Barnsley avslutades för denna gång och det var dags att ta avsked.

Här under finns bilder från repetitioner, workshops och konserter. Medverkande i konserterna var 600+ körsångare från 18+ mån till 70+år.

 Intryck
Det som var mest slående med denna organisation var filosofin och den otroliga kraften i eldsjälarna som driver körerna framåt. Alla arbetar på fri basis med en viljan att förändra förutsättningar för barn och ungdomar i detta utsatta område.

För att genomföra detta stora projekt med tre konserter, workshops, värdfamiljer etc med 600+ deltagare behövdes 60 vuxna volontärer som hela tiden fanns närvarande och hjälpte till vid behov. Teamet leddes av Ann Wroe och Yvonne Worsley. Alla volontärer går igenom utbildning och kontroll då man arbetar med barn. Det tog ett halvår att bygga upp hela logistiken inför 10-årsjubileet,  samtidigt arbetade med en turné till Sydafrika.

Jag slogs även av barnens otroliga glädje av att sjunga. Det var väldigt mycket utryck, glädje och rörelse. Här slog verkligen BYC:s filosofi igenom att stärka via sång och att ge barn möjlighet till uttryck i ett tryggt sammanhang.

Mat Wright, som själv har sjungit i gosskör som barn, upptäckte att sången skapade glädje även här och det är just det som körerna sprider i detta utsatta område med sociala problem.

Barnen har alltså olika förutsättningar både vad gäller familjestruktur och ekonomi. Förutom sång handlar det   om tilit och den sociala förmågan. Man har en låg avgift för att delta i körerna men skulle det vara så att det inte finns ekonomiska förutsättningar så löser körerna det. Mat ordade det väldigt klart med: If a child wants to sing the child should sing.  Så fort det är klart att barnet vill börja i kören så får hen en T-shirt. Syftet med det är att barnet ska känna tillhörighet med sin grupp.

Det var många intressanta vinklingar som till exempel när barnen kommer för uppsjungning vid antagningar så är det inte rösten man intresserad av utan hur barnen lyssnar. Man menar att man lär barnen sjunga.

Det här arbetet som är både socialt och konstnärligt handlar om att stärka upp barn genom det mest fundamentala som finns, nämligen rösten. Att använda rösten är något primärt, ljudat har alltid människan gjort och sång har alltid fyllt en funktion. Att andas och sjunga reducerar stress och får igång hela det kroppsliga jaget. Att stärka via sång, att ge barn och vuxna möjlighet att få vara i ett sammanhang som bygger på glädje och samvaro – det är väldigt stort!

När jag tittar på deras hemsida och program,  är jag fascinerad över hur mycket de har lyckats genomföra och hur många människor som är involverade. Man jobbar väldigt mycket med sponsring, insamlingar, mecenater osv.  Det är väldigt ovanligt att kunna lyfta en organisation till denna nivå på endast tio år. Det krävs otroligt mycket kunskap och driv inom alla områden. Kika gärna in på hemsidan och lyssna gärna till intervjuerna längst ner.

Mat Wright har en dröm, som han uttrycker det, om en lokal där den stora verksamheten kan få plats. Jag har en känsla av, att med tanke på vad som uträttats på tio år, så lär det inte dröja länge tills hans dröm slagit in.

Fyra dagars högintensiv verksamhet med workshops, repetitioner, spontansång och tre konserter kom till sin ända. Ett firande av storslagna mått med mycket glädje.

Genom sång förändras förutsättningarna!

Louise Linde

 

Mer om BYC

 • Själva BYC är på femte plats i World Ranking för sin kategori har vunnit åtta första plats priser i de största internationella tävlingar i världen.
 • Organisationen är byggd runt volontär krafter och alla är de eldsjälar som arbetar för barn och för förändring. De har till med fått Queens’ Award for Voluntary Service (MBE), vilket är den högsta utmärkelsen volontärgrupper i Storbritannien kan få.
 • Det har till med skapats en temporär kör för föräldrar som har blivit inspirerade av sina barn.

Barnen kommer alltså tidigt in och börja sjunga i körerna och vartefter förflyttas man upp till annan grupp ungefär som skolgång. Istället för vanlig gehör- och notträning använder man sig av Kodály metoden som grund. Metoden bygger på rörelse och ljud vilket gör att inlärning går väldigt fort och man snabbt kan förstå musikens språk.

 

Intervjuer:

Här går det att höra en intervju med Ann Wroe – chairman och president

Här går det att höra Luke Mather – dirigent och körledare för BYC Intermediate Choir and BYC Children’s Choir East

Här går det att höra intervju med Mat Wright grundare och konstnärlig ledare

Här går det att höra intervju med Egon Lüning som var med som den yngsta deltagaren i Storkyrkans ungdomskör på denna turné och som annars sjunger i Adolf Fredriks Gosskör.

 

Nyfiken på Barnsley som stad och Barnsley Youth Choir?

Guardian skriver här om själva staden Barnsley

En sociopolitisk undersökning om Barnsley gjord 2011

Länk till Youtube över Barnsley och Brexit

Länk till Barnsley Youth Choir

Länk till programmet

Länk till fotograf Sarah Brabbin som har bidragit med ett antal bilder i dessa bildspel och själva coverfotot. Sarah bor i Sheffield och verkar i hela Yorkshire. Hon fotograferar Barnsley Youth Choir, bröllop och hästar.