W A Mozart: Requiem

Kategori:
, , , , , , ,

Ett av musikhistoriens mest mytomspunna verk är Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem. Det komponerades precis i slutskedet av Mozarts liv har inspirerat till fantasifulla historier som t ex i filmen Amadeus. Requiem beställdes av greve von Walsegg till minne av hans avlidna hustru. Den mycket excentriske greven var amatörmusiker och beställde regelbundet verk av tonsättare för att senare låta verken framstå som om de vore komponerade av honom själv. Mozart efterlämnade vid sin död några färdigställda satser samt skisser till delar av verket. Hans elev Süssmayr slutförde verket, och det är denna version som framförs i kvällens konsert.

Som inledning till dagens konsert framförs Mozarts ungdomsverk Exsultate, jubilate, från början komponerad för kastratsångaren Venanzio Rauzzini. I kvällens framförande är dock kastraten utbytt mot en av våra främsta operasångerskor, Elin Rombo.

Repertoar
Wolfgang Amadeus Mozart Exsulate, jubilate KV 165