J Brahms: Ein deutches Requiem

190kr
Kategori:
, , , , ,

Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem op 45 (Londonversion för piano, kör och solister)

Det är troligt att Johannes Brahms vid utformningen av Ein deutsches Requiem starkt påverkades av sin vän och mentor Robert Schumann. Denne hade länge haft tankar om ett verk i samma stil med ord ur Bibeln, men inte på latin som brukligt var, utan på tyska. För den bibelsprängde skeptikern och stoikern Johannes Brahms var det en idealisk uppgift. Hela verket andas inte bara sorg och försoning utan också förtröstan. Ich will euch trösten, wie einen seine Mutter tröstet sjunger sopransolisten, och det är uppenbart att Brahms inte hade bara sin mor utan också sin stora kärlek Clara i tankarna när han komponerade sin överjordiska musik.

Det blev en magisk eftermiddag i våras då 45 stycken eminenta fd radiokorister träffades och sjöng tillsammans. Där och då bestämde gruppen för att ses under hösten för att framföra just Brahms magnifika Ein deutsches Requiem.

Vi hälsar denna nybildade Radiokörs veterankör hjärtligt välkommen till Storkyrkan och vår konsertserie.

Ein deutsches Requiem framförs idag i den så kallade Londonversionen med soli, kör och flygel.

Jeanette Köhn sopran
Jakob Högström baryton