Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Konsert med Det Norske Solistkor

8 juni @ 20:00 - 21:10

190kr

Det ville, vakre, forunderlige havet.  

I alla tider har människor fascinerats och lockats av havet. Dess kraft, rikedom och skönhet har inspirerat otaliga kompositörer och textförfattare. Vid denna konsert presenterar Det Norske Solistkor och dirigenten Grete Pedersen gnistrande musik med havet som samlingspunkt. Musiken flätas samman med poesi uppläst av Tomas von Brömssen, en av Nordens mest populära skådespelare.

Ett av konsertens centrala verk är Sea Songs av Steve Martland. Martland var en dynamisk kraft i det brittiska musiklivet och skrev musik över olika musikstilar. Det livliga, minimalistiska verket skildrar sjömännens liv och berättar om farorna som väntar till sjöss, om samhörigheten mellan dem och om oron bland familjerna som väntar hemma.

Konserten inleds med Nautical Preludes där vi följer ett handelsfartyg som ger sig ut på de sju haven. Kompositören Lars Johan Werles kreativitet blomstrade när han började arbeta med text och röst, och Nautical Preludes är ett utmärkt exempel på det.

I Richard Strauss stillsamma Der Abend följer vi solens sista strålar mot havet. Schillers vackra text om kvällen och nattens stillhet, om förnyelse och återskapande, är sublimt tonsatt av Strauss.

Havet har stor betydelse för oss i norr. Den andra delen av konserten bjuder på musikaliska pärlor som kretsar kring detta. Dels verk av tre svenska tonsättare och dels norske Alfred Jansons Tre dikter av Ebba Lindqvist – ett stycke som följt Solistkoret länge. Vi möter också Lindqvists uttrycksfulla poesi i konsertens avslutning: uruppförandet av Gunnar Erikssons nya verk skrivet till dikten Sargassohav.

I juni erbjuds vi en unik möjlighet att ta del av fyra ledande nordiska kammarkörer. Under en två dagars minifestival ges konserter på högsta internationella nivå med Helsingfors kammarkör, Det Norske Solistkor, Ars Nova Copenhagen och Eric Ericsons Kammarkör.

Det Norske Solistkor är en nyskapande ensemble fast förankrad i en rik körtradition. Som en av Europas ledande körer ger den spektakulära konserter i Norge och utomlands, i konsertsalar och kyrkor. Solistkoret består av 26 handplockade professionella sångare.

Konserten är en del av The Nordic Choir Expedition som arrangeras 1–10 juni i de nordiska huvudstäderna. Före konserterna i Stockholm har körerna besökt Helsingfors och Oslo. Turnén avslutas i Köpenhamn. Projektet stöds av bland annat Europeiska Unionen och Nordisk kulturkontakt.

Alla fyra körer är medlemmar av TENSO – det europeiska nätverket för professionella kammarkörer.

Lars Johan Werle Nautical Preludes
Richard Strauss Der Abend
Evert Taube Inbjudan till Bohuslän
Alfred Janson Tre dikter av Ebba Lindqvist
Arne Mellnäs Hav
Gösta Nystroem Tre havsvisioner
Steve Martland Sea songs (utdrag)
Gunnar Eriksson Jag kommer av ett brusand’ hav (svenskt uruppförande)


Det Norske Solistkor
Grete Pedersen dirigent

Storkyrkan ligger i Gamla Stan bredvid Slottet. T-bana Gamla Stan alternativt buss till Slottsbacken

Det är inte tillåtet att fotografera, ta upp ljud eller filma under våra konserter.

Dörrarna öppnar 30 minuter före konsertstart. Ej insläpp efter konsertstart.
Observera att vi har begränsat antal toaletter

 

Detaljer

Datum:
8 juni
Tid:
20:00 - 21:10
Kostnad:
190kr
Evenemang Taggar:
,

Arrangör

Stockholms domkyrkoförsamling
Telefon:
08-723 30 00
E-post:
info@musikstorkyrkanstjacob.com

Plats

Storkyrkan
Trångsund 1
Stockholm, 111 29
+ Google Map