Natt i pingstens tid

Kategori:
, ,

Den svenska sommaren är kort – alltför kort, menar många – men skulle man döma av den svenska senromantiska körlyriken råder här ständig försommar med tungt berusande syrendoft, bleka juninätter och, i värsta fall, milt smeksamma regn skriver litteraturvetaren Ola Nordenfors. Det är lätt att instämma. Till höjdpunkterna i svensk körmusik hör David Wikanders, Wilhelm Stenhammars och Oskar Lindbergs odödliga tonsättningar. Tondikter som på ett inkännande vis tolkar den svenska försommarens stämningar.

Som en sprudlande kontrast till den svenska körlyriken får vi också lyssna till musik från den brittiska körtraditionen med Benjamin Brittens kammarmusikaliska kantat Rejoice in the Lamb som centrumstycke.

Wilhelm Stenhammar Vårnatt
David Wikander Dofta, dofta vit syrén