• Detta evenemang har passerat.

Orgelkonsert Johan Hammarström

Kategorier:
,

S:t Jacobs kyrka
Västra Trädgårdsgatan 2

— Från Malverns kullar till dalarnas fäbodar

Landskap och natur har i alla tider utgjort en stor inspirationskälla för skapandet. Man brukar ofta tala om olika länders musikkultur och tonspråk, där vissa tonsättare mer eller mindre blir utnämnda ambassadörer för sitt lands musik. Edward Elgars väg till världsrykte som tonsättare började minst skakig i ett socialt utanförskap. Som autodidakt tonsättare hämtade han själv inspiration från de kontinentala strömningarna och inte minst Johannes Brahms musik, men även från sin egen närmiljö där han kunde ses cyklande kring Malverns kullar. Hans storslagna orgelsonat tillkom ungefär vid samma tidpunkt som hans tonsättargenombrott med Enigmavariationerna. Vår inhemska tonkonst har många gånger associerats med den folkloristiska musiken, inte minst från Dalarna, en mylla ur vilken Storkyrkoorganisten David Wikander är sprungen och även bitvis inspirerats av i sitt tonspråk. När ett nytt orgelverk beställdes av den kanadensiska tonsättaren Rachel Laurin så förelades hon den folkliga koralen som ligger som grund till det kanske mest kända orgelverket i den svenska orgellitteraturen, Oskar Lindbergs Gammal fädbodpsalm. Utan vetskap om detta stycke fick hon helt fria händer att skapa ett nytt orgelverk – detta hör du för första gången i dagens konsert!

Repertoar
Edward Elgar Sonata in G op. 28
Judith Bingham Glass Beatitude
David Wikander Elegi
Rachel Laurin Fantasy and Fugue on a Swedish Folk Song op. 102 uruppförande

Johan Hammarström orgel

• Hur kommer jag dit?
    S:t Jacobs kyrka ligger intill Kungsträdgården. T-bana Kungsträdgården alternativt T-centralen eller bussar som passerar Kungsträdgården.
  • Får jag fotografera, filma eller ta upp ljud?
    Det är inte tillåtet att fotografera, ta upp ljud eller filma under våra konserter
  • Konsertinformation
    Dörrarna öppnar 30 minuter innan konsertstart. Observera att vi har limiterat antal toaletter.