Rachmaninov 150 år

2023-04-29
Kategori:
,

Kyrkofadern och kyrkoläraren Johannes Chrysostomos levde och verkade på 300-talet: först i den för den tidiga kristenheten viktiga staden Antiokia och mot slutet av sitt liv i Konstantinopel, dagens Istanbul. Namnet ”Chrysostomos” betyder ”guldmun” på grekiska och syftar på hans språkliga skicklighet och förmåga att predika. År 395, då Romarriket delades i en östlig och västlig del, blev Konstantinopel huvudstad i det Östromerska riket.

Johannes Chrysostomos ligger bakom den liturgi, den gudstjänstordning, som än i dag används i den östliga kristenheten. Det är denna text som Sergej Rachmaninov utgick ifrån när han i juli 1910 skapade körverket Sankt Johannes Chrysostomos liturgi på gården Ivanovka, där han och hans familj spenderade sina somrar.

Att döma av ett brev till vännen Nikita Morozov var det ett intensivt och inspirerat arbete: ”Jag har tänkt på liturgin länge och strävat efter att tonsätta den under lång tid. Av en händelse började jag arbeta på den och blev plötsligt fängslad av den. Och så färdigställde jag den snabbt. Inte på länge har jag skrivit något med sådan glädje.”

En del av texterna i verket är kända även för gudstjänstbesökare i Svenska kyrkan, till exempel bönen Fader vår och den nicenska trosbekännelsen, medan andra texter är typiska för just den östliga kristenheten. Verket är uppdelat i tjugo satser och totalt en dryg timme långt. Tre satser har solopartier och två satser är skrivna för dubbelkör.

Verket uruppfördes i Moskva i november 1910 men fördömdes av den rysk-ortodoxa kyrkans ledare som vägrade att godkänna musiken för liturgiskt bruk. Fyra år senare framfördes verket konsertant i Sankt Nikolauskyrkan på Manhattan. Rachmaninov själv arbetade inte för att sprida verket utan koncentrerade sig på annat.

Tidigt år 1915 fick Rachmaninov ännu en ingivelse och komponerade under en lika intensiv och inspirerad period sitt andra stora verk för blandad kör a cappella: Vigilia.

Text: David Saulesco

Repertoar