Laddar evenemang

Sergej Rachmaninov: Vigilia

80kr – 250kr

Detaljer

Datum:
3 oktober
Tid:
16:00 - 17:10
Kostnad:
80kr – 250kr
Kategori:
Event taggar:
,

Arena

Storkyrkan
Trångsund 1
Stockholm, 111 29 Sverige
+ Google karta

Rachmaninovs Vigilia (helnattsvaka) opus 37 räknas som en av a cappella litteraturens portalverk. Den komponerades på mindre än två veckor och framfördes för första gången i Moskva 1915.

I detta verk finner vi en text och musik som ger uttryck för stark tro och tröst, och skapar en sublim skönhet och uttrycksrikedom likt få andra verk.  Det är en innerlig, meditativ samt passionerat och explosivt dynamisk musik. Såsom vår egen romersk katolska gregorianik är dessa ortodoxa melodier tidlösa, vackra och djupt fängslande.

Den femte satsen, Nunc dimitis, Symeons lovsång (Nyne otpushchayeshi), är ryktbar för sitt slut där andrabasarna i slutet på en fallande skala skall landa på låga B. När Rachmaninov första gången spelade denna passage för Nikolai Danilin som dirigerade uruppförandet med Moskvas synodkör erinrade sig Rachmaninov:Danilin skakade på huvudet och utbrast: ”Var i världen ska vi hitta sådana basar? De är lika sällsynta som sparris till jul!” Ändå hittade han dem. Jag kände mina landsmäns röster …

S:t Jacobs Kammarkör
Gary Graden dirigent

Åldersgräns: 6 år
Biljettpris: 80,140,180,250 kr

Köp dina biljetter här