• Detta evenemang har passerat.

Evensong

Kategorier:
,
, ,

Aftonsång har i denna form firats i den anglikanska kyrkogemenskapen sedan 1500-talet. Den är till sin form en sammanslagning av vespern och completoriet – dagens två sista böner i den klassiska tidegärden. Stommen är psaltaren och stora nytestamentliga lovsångerna – Marias lovsång (Magnificat) och Nunc dimittis (Symeons lovsång). Med Maria lovsjunger vi den Herre som ”gjort mäktiga ting” med sitt folk och med Symeon kan vi avsluta dagen efter att ”ha sett din frälsning” – Jesus Kristus.

Den liturgiska stommen utgörs av kören som här representerar församlingen och för fram dess bön och lovsång. Det handlar alltså om ett i högsta grad aktivt och delaktigt lyssnande. I psalmer och texter deltar hela församlingen och genom betraktelsen och dagens anthem (körsång) belyses dagens tema ytterligare. Lördagskvällens evensong brukar ibland kallas för söndagens första vesper, och blickar på så vis fram emot söndagens firningsämne.

Program:
George Dyson                                Evening Service in D
John Sanders                                  Växelsångsböner
George Mursell Garret                  När Herren vände Sions öde (Psaltaren 126)
Charles Hubert Hastings Parry    My Soul There is a Country ur Songs of Farewell

Stockholms domkyrkokör
Mattias Wager