Moder jord

6 april @ 15:00 - 16:00

Jorden är vårt hem och förutsättningen för liv. S:t Jacobs Vokalensemble bjuder in till en konsert som uppmanar oss till eftertanke kring hur vi bäst kan vårda vår jord.

Sofia Söderbergs tolkning av Herrens bön – Moder jord – är en påminnelse om det ansvar vi gemensamt har för vår planet. Jacob Mühlrad har hämtat den hebreiska texten till sitt körverk Anim zemirot ur ett liturgiskt poem, i detta fall från den judiska gudstjänsten.

I Gösta Nystroems Havet, en tonsättning av Vilhelm Ekelunds dikt, hör man tydligt havets rörelser. Peteris Vasks refererar till naturens eviga kretslopp i sin Mate saule (Moder sol). I Glittrande kall, med text av Karin Boye, skildrar Albert Schnelzer en vinterdag när den är som allra vackrast.

Av mer prosaisk natur är Goffredo Petrassis humoristiska Nonsense, tonsättningar av ett par limerickar ur Edward Lears Book of Nonsense. Henrik Dahlgrens körverk The Butcher’s Boy är ursprungligen en amerikansk folkvisa om olycklig kärlek, otrohet och död. Stycket uruppfördes i Aberdeen 2023 och får nu sin svenska premiär.

Edward Elgars Love’s Tempest, med text av författaren Apollon N Majkov, skildrar den storm kärleken kan riva upp. Konserten slutar i feststämning: I Ametsetan återskapar Javier Busto känslan av irländsk festival med baskiska influenser.

Sofia Söderberg
Moder Jord
Gösta Nystroem Havet
Jacob Mühlrad Anim zemirot
Peteris Vasks Mate saule
Goffredo Petrassi Nonsense 1 och 5
Henrik Dahlgren The Butcher’s Boy Sverigepremiär
Albert Schnelzer Glittrande kall
Edward Elgar Love’s tempest
Javier Busto Ametsetan – Vår festhögtid är här!

S:t Jacobs Vokalensemble
Mikael Wedar dirigent

Observera att inga stora väskor, kassar, ryggsäckar osv är tillåtet in i kyrkorummet.

S:t Jacobs kyrka ligger intill Kungsträdgården. T-bana Kungsträdgården alternativt T-centralen eller bussar som passerar Kungsträdgården.

Det är inte tillåtet att fotografera, ta upp ljud eller filma under våra konserter.

Dörrarna öppnar 30 minuter före konsertstart. Ej insläpp efter konsertstart.
Observera att vi har begränsat antal toaletter

Evenemang Taggar:
,