Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Toner och penseldrag

2 mars @ 15:00 - 16:00

Fri entré

Under slutet av sitt liv arbetade den franske konstnären Claude Monet med åtta stora muralmålningar, i vilka han fördjupade sig i det motiv – näckrosor – som han återkommit till genom hela sitt konstnärskap. Målningarna donerades till franska staten som lät uppföra två ovala rum för dem på Musée de l’Orangerie i Paris.

Inspirerad av näckrosorna komponerade den franske tonsättaren Marcel Dupré 1958 en orgelcykel i åtta delar med namnet Nymphéas. De olika delarna har fått namn efter olika naturfenomen (strålar, dimmor, blommor, tryckande väder, nattvindar, gryning, gyllene dis) och speglar olika aspekter av Monets visuella vision. Med sitt verk har Dupré skapat en ljudbild av poetiska melodifragment och täta harmonier, ständigt föränderliga i färg och nyans.

Även den i dag verksamma brittiska tonsättaren Judith Bingham har inspirerats av måleri i sitt stycke Ancient Sunlight, i hennes fall den medeltide målaren Giottos fresker i Arenakapellet i Padua. I en Bachliknande form med preludium, aria och toccata skildrar Bingham de tre av kapellets scener som avbildar Jungru Marias ungdom, hennes mirakulösa barndom, hennes trolovning med Josef samt bebådelsen.

 

Program
Marcel Dupré Nymphéas op. 54 Sverigepremiär
Judith Bingham Ancient Sunlight

Johan Hammarström orgel

Observera att inga stora väskor, kassar, ryggsäckar osv är tillåtet in i kyrkorummet.

S:t Jacobs kyrka ligger intill Kungsträdgården. T-bana Kungsträdgården alternativt T-centralen eller bussar som passerar Kungsträdgården.

Det är inte tillåtet att fotografera, ta upp ljud eller filma under våra konserter.

Dörrarna öppnar 30 minuter före konsertstart. Ej insläpp efter konsertstart.
Observera att vi har begränsat antal toaletter

 

Detaljer

Datum:
2 mars
Tid:
15:00 - 16:00
Kostnad:
Fri entré
Evenemang Taggar:

Arrangör

Stockholms domkyrkoförsamling
Telefon
08-723 30 00
E-post
info@musikstorkyrkanstjacob.com

Plats

S:t Jacobs kyrka
Västra Trädgårdsgatan 2A
Stockholm, 111 53 Sverige
+ Google Map